2013. február 7., csütörtök

Makanan = Food = Kaja :)

Itt a helyieknek ez egy nagyon fontos dolog, mondhatni minden e körül forog! Na meg persze a rizs körül! :) A helyiek azt vallják, hogy ha nem eszel rizst az olyan mintha nem is ettél volna. És tényleg éhesek maradnak! :)
Szóval itt rizst esznek reggelire, ebédre és vacsorára, minden nap!!!! És nem ismerik a tejberizst! :) Vagyis azt is csirkével eszik! Számomra hihetetlen, hogyan lehet ennyi rizst megenni, főleg hogy amit esznek fehér rizst amugy semmi extra, se íze se bűze. Tök unalmas számomra, Anyu otthoni kukoricás rizse még mindig simán viszi a pálmát! :)

Reggeli - nasi uduk: erről már irtam, tekerés előtt mindig ezt eszik. Rizs, tészta, apritott szójabab és rántott szójabab papírzacskóba csomagolva, de műanyag kanál mellékelve. Finom, de nekem tekerés előttre sok, és azért reggelire sós rizst enni, hát hm...

Ebéd - rizs és csirke: na persze több féle módon elkészítve. A nasi padang, amit imádnak, ez szumátrai étel, vagyis az elkészítési módja és hogy kicsit csípős. Ha workshop van a cégben szinte mindig ezt kell rendelni. Nekem izlik, pont még elviselhetően erős, de végülis rizs kókusztejben főzve meg csirke, papírzacskóba csomagolva, és kézzel eszik! :)
Másik kedvenc a feketeborsos csirke (lada hitam ayam), amit gusztusosan zacskóba csomagolnak! :) Ezt nagyon szeretem, néha nagyon erős, de finom.
Összességében a legfontosabb, hogy rizs legyen a többi meg ráadás.

Vacsora - rizs bármivel: igazándiból ugyan azt eszik, mint ebédre, de gyakran elmennek ilyen kiülős patkányos helyekre, amiknek nagyon jó hangulatuk van.

Édesség: nagyon érdekes sütiket esznek. Pl a kedvencem a kue lapis = layer cake vagyis ilyen réteges süti. De ilyen zselés állagú, és általában zöld vagy rózsaszínü, zacskóba csomagolva. Kérdeztem, hogy hogyan készítik, de mindig veszik és szerintük porból van kikeverve! :)

A zacskóra visszatérve, itt mindent bezacskóznak. Elsőre undorito volt, de aztán gondolkodtam, hogy szerintem még ez a leghigiénikusabb megoldás szóval nem bánom. Azonban még a jeges teát is zacskóba mérik és szívószállal isszák, nagyon vicces. Mindenfele járnak kajás kocsik, ami végülis bicikli vagy motor, és arra van felerősítve egy kis konyha. Ezek járnak körbe a lakóparkokban és zenélnek, vagy az ilyen kiülős helyeken is ilyenekből árulnak, aminek nagyon ázsiai hangulata van. Engem az kicsit lelomboz, ha patkányok rohangálnak az ilyen helyeken, de hát itt ez normális.

Az irodában is egész nap esznek, mindig visznek be édességeket, nagyon szeretik a cukros dolgokat. Mindig megy a cserebere, de meglepően senki nem süt-főz otthon, itt ez nem szokás, mert macerás. Ezért furán is néznek rám, mikor én viszek sütit és mondom hogy én sütöttem. A kenyérről nem is beszélve, hiszen ők nem is ismerik ezt a tömött kemény fehér kenyeret. Próbálom úgy szemléltetni a dolgot, hogy számomra ez a kenyér olyan, mint nekik a rizs! :)
Szivesebben mennek el valahova enni mint hogy főzzenek, mert nagyon olcsón tudnak jókat enni (párszáz HUF). Ezért például ismerik a környék összes éttermét, minden specialitást.
Talán ezért is olyan boldogok az itteni emberek, mert kevéssel is beérik. Ha jó társaságban valami finomat esznek még az átlagosnál is mosolygósabbak lesznek! :)
Ezt tegnap láttam és nem hittem a szememnek, hogy miután befejezte a család a vacsorát, a csecsemőt az asztalra fektetik, és a felelőségteljes szülők chatelnek. És nem 5 percet ám..... Aztán elgondolkoztam, hogy nálunk ilyen miért nem történik. Mert van babakocsi. Itt az luxusáru, a gyerek az anyára kötve (vagy a dajkára) nől fel, na meg a kemény étkezőasztalra fektetve!!!!!












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése