2013. július 14., vasárnap

Ramadán, vagyis a muszlim böjt

Elkezdődött a muszlimok böjtje, vagyis a Ramadán. 30 napon keresztül napkeltétől napnyugtáig nem esznek, nem isznak, nem dohányoznak. A böjt minden muszlimnak kötelező, aki elmúlt 14 éves, nem terhes, nem menstruál, nem utazik és nem beteg. Aki ebben az időszakban nem tudk böjtölni, máskor kell bepótolnia.

Itt fél 4-kor felkelnek reggelizni, együtt a család, utána már nem alszanak és jönnek dolgozni. Jelenleg megváltozott a nem műszakosok munkaideje, vagyis 8-tól d.u fél 5-ig van a hivatalos munkaidő. Ezután hazamennek a családjukhoz, és este 6 körül, amikor a müezzin megszólal, a család együtt ünnepli a buka puasa vagyis a böjt nyitást, az evés idejét. Ekkor nagy lakomákat tartanak, itt a környéken sokfele van tüzijáték is.

Napközben nagyon higgadtak, nyugodtak és tapasztalataim szerint még viccesebbek, mint amugy! :) Csak hallomásból tudom, de pl a férfi öltözőben alszanak az emberek ebéd időben, így elütve az időt és éhségérzetüket. Jelenleg még hosszabban imádkoznak, és gyakran hívogatják egymást telefonon. Ez a hónap a nélkülözések ellenére a béke és a szellemi megtisztulás időszaka számukra.

Délben a cégben nem sokan ebédelünk, úgyhogy a kantinban max 10-20 ember van, furcsa érzés. Napközben azok az éttermek, amik nyitva tartanak, egy paravánnal eltakarják az éttermet, hogy ha muszlimok járnak arra ne lássák az étkező embereket. Mivel ugye folyadékot sem vesznek magukhoz, ezért nekünk is óvatosnak és figyelmesnek kell lennünk, hogy mikor iszunk. Illetlenség muszlimok előtt inni, úgyhogy nagyon résen kell nekünk is lenni. Este az éttermek megtelnek, van hogy már előre lefoglalják a helyeket, és nagy lakomákat tartanak. Az első pár napban mindenki igyekezett haza, hogy a családjával töltse ezt az időt, de tavalyi élményeim alapján néha a barátokkal, kollégákkal, vagy akár egy részleg is együtt megy el vacsorázni és ünnepelni.

A ramadán után jön az Eid ul-Fitr, vagyis a böjt utáni igazi ünneplés, amikor mindenki hazalátogat a családjához, rokonokhoz. Idén ez augusztus 8-9., és utána még egy hét szüent van, amit lebarannak hívnak. Ekkor a a legtöbb gyár leáll, Jakarta kiürül, és nehéz bárhova is utazni, nagyon nagy a forgalom és a dugó mindenfele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése