2014. május 19., hétfő

Komodo island - Pink beach - Manta rája - Delfinek - Cápa

Ismét korán reggel útra keltünk, ezúttal a Komodo sziget volt a cél, körítésnek Pink beach és búvárkodás. A hajóút egy óra volt, de fantasztikus környezettel, kristály tiszta vízzel. 
A komodo szigeti kikötő jól ki volt építve, ide több túrista érkezik, mint a Rinca szigetre. Előző napi élményeink után már nem volt nagy elvárásunk. 
Kezdésnek a kiindulóbázisnál lévő komodoi sárkánnyal fotózkodtunk. 
Ezúttal is a long trek-et, vagyis a hosszú túrát választottuk. Ez a sziget jóval dzsungelesebb, nyílt rész szinte nem is volt útunk során. Komodoi varánuszt nem láttuk, de volt repülő gyík:
Szarvas:
És kakadu, de erről nem sikerül képet csinálni. 

Komodo sziget után a pink beachre mentünk, ahol a piros korallok miatt rózsaszín a part! :) Ezt nem hagyhattam ki, még homokot is hoztam el a partról! :) Kicsit búvárkodtunk is, de a víz nagyon hideg volt.
Ezután a Manta Point felé vettük az irányt, ahol szerencsés esetben akár 4-5 méteres ráják is láthatók. Kis csónakunk kapitánya nagyon tapasztalt, a környékre érkezve kiállt a csónak szélére, úgy kereste a megfelelő helyet. 10-15 perc keresgélés után felkiáltott, hogy ott van rája. Láttuk a csapkodásukat, úgyhogy közelebb merészkedtünk. A hajóból lehetett látni ezeket az óriási halakat, valami fantasztikus volt, elállt a lélegzetünk, csak fotoztunk, ámultunk. Erre a kapitányunk mondja, menjünk be közéjük búvárkodni. Gondolkodás nélkül öltöztünk és ugrottunk be az óceánba. Hihetetlen élmény volt, ahogy 8-10 rája körülöttünk siklik, minden irányból. Egyszer kettőt néztünk előre fele, aztán egyszer csak balról jött egy órási, pont velünk egy magasságban. Előről nyitott szájjal elég félelmetesek, én annyira megijedtem, hogy szegény Mikit jól fejbevágtam. Nem tudtam hirtelen mit csinálni, annyira para volt, ahogyan az az 5 méteres valami siklik felém. Mit kell ilyenkor csinálni??? Hihetetlen élmény volt, komolyan ez leírhatatlan. És sorra jöttek, minden irányból, játszottak, forogtak, waaa! :) Ráadásként egy 2 méteres cápát is láttunk mélyen az óceán fenekén. Mikor visszamásztunk a csónakra, még akkor sem igazán fogtuk fel az élményt, ez tényleg leírhatatlan! :) 
Ezután útban voltunk egy szigetre, amikoris egy delfint láttunk. Kapitányunk nekiállt hívni őket, és volt hogy egyszerre 4-5 delfin ugrált előttünk, körülöttünk. Nem bírtunk betelni a látvánnyal, ez valami csodálatos nap!!! :) 
Újabb búvárkodás fantasztikus korall zátonynál, óriás szivárvány színű halakkal. Ennyire fantasztikus napot... 

Már hazafele tartottunk, amikoris kapitányunk megmutatta a falut, ahol lakik. Egy sziget, melynek egyik oldalára építkeznek csak, közel 700 ember lakik ott zsúfoltan. Mind muszlim, van iskolájuk és természetesen óriás mecsetük. 

Nagyon szerencsések voltunk az egész túra alatt. Két nap alatt láttunk komodoi varánuszt, manta ráját, delfint, cápát, színes halakat, mindezt csodálatos környezetben. Lehet ennél fantasztikusabb túra??? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése