2013. augusztus 7., szerda

Demilitarizált övezet

Már reggel 7-kor indult a túránk a vietnámi háború alatti demilitaizált övezetbe (DMZ túra). 120 km-re Huètól található ez a 10 km széles övezet, ami valójában a legdurvábban felfegyverzett és bombázott terület volt a háború alatt. Megnéztük az elválasztó folyót, ami észak és dél között húzódott. Elmentünk a Vinh Muc alagútrendszerhez, ahol a helyi halászok és falvak lakói 5 évet éltek. Az alagútrendszer 3 szintes volt, a legmélyebb 23 méterre húzódott a föld alatt. Ebben  400-an éltek, 17 gyerek született a háború alatt. Érdekes volt végigmenni, nagyon durva lehetett ott bent élni.... De nem volt más választásuk, alagutban élni vagy meghalni.

Ebéd után a hegyek közé indultunk, ahol a Ho Chi Minh-ösvény húzódott, ami 1900 km hosszú volt, és északról a katonák ezen szivárogtak át délre. Jelenleg ez az ösvény le van betonozva, egyfajta emlékként. Tovább haladva Laosz irányába a legnagyobb amerikai katonai bázis volt, ahol most múzeum áll, valamint néhány katonai repülő és tank. Hát durva....

Hazafele útunk 3 óra lett volna, de lerobbant a buszunk! :) A sofőrünk felnyitotta a motort az első ülések között, valami vasdarabot kivett, és azt próbálta megjavíttatni. Második megálláskor ez sikerült is neki, itt az utcaszélén bármit el lehet intézni! :) Közben mi végignéztük, ahogy a helyi erők lakkcipőben és fehér nike zokniban, élrevasalt nadrággal a benzinkútról slaggal egykupacba gyűjtött koszt hogyan lapátolják egy kisteherautó platójára, miközben hárman közdenek, hogy beindítsák a motorját. Egy élmény volt! :) Ázsia, én így szeretlek!!! :)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése